Slobodne zone – efikasan instrument regionalnog razvoja
Efekti rada slobodnih zona u Srbiji za 2017. godinu su izuzetni, među uspešnim rezultatima se posebno ističu povećanje proizvodnje i izvoza a najznačajniji od njih je povećanje broja zaposlenih radnika u slobodnim zonama od 14 odsto, zaključeno je na sednici Grupacije slobodnih zona i carinskih skladišta Privredne komore Srbije, održanoj 19. aprila 2018. godine u Novom Sadu.

Na sednici, koju je vodio predsednik dr Dragan Kostić uz učešće Milana Ristića ispred Uprave za slobodne zone Ministarstva finansija Republike Srbije i Žarka Malinovića ispred Udruženja za trgovinu Privredne komore Srbije, usvojen je izveštaj o aktivnostima Grupacije za 2017. i plan rada za tekuću godinu, predstavljeni izveštaji o statusu nacrta izmena i dopuna Carinskog zakona i Zakona o slobodnim zonama i razmenjena iskustva slobodnih zona u primeni novog Carinskog postupka u slobodnim zonama.

Pored toga, razgovaralo se o nastavku pregovora o otvaranju kancelarije Svetske organizacije slobodnih zona (WFZO) u Beogradu, intenziviranju saradnje sa predstavnicima radnih grupa za izmenu propisa u oblasti poreskog, carinskog i finansijskog sistema, mogućnostima za izgradnju inkubatora proizvodnih aktivnosti sa Ministarstvom privrede i omogućavanju novih pogodnosti za korisnike slobodnih zona koje daju lokalne samouprave.

Grupaciji su prisustvovali predstavnici preduzeća za upravljanje slobodnim zonama i institucija od značaja za rad slobodnih zona Srbije, koji su ocenili da razvoj slobodnih zona višestruko doprinosi privlačenju direktnih investicija i uposlenosti radne snage u Srbiji i da bi kao efikasan instrument regionalnog razvoja trebalo da i dalje bude u fokusu razvoja privrede Srbije.


osnovana je u skladu sa Zakonom o privrednim komorama, kao interesna, poslovno-stručna i neprofitna organizacija privrednih subjekata ...
2017 © PRIVREDNA KOMORA PIROT    All rights reserved.


Dizajn Sektor marketinga Slobodne zone PIROT